Monday, January 29, 2007

Hva er refleks dystrofi? En kort og presentasjon og forklaring av navnet(ene)

Refleksdystrofi er et syndrom, der kjennetegnet er samtidig tilstedeværelse av en rekke symptomer. Symptomerne er smerter, hevelse, svettetendens, økt hud- og muskeltemperatur, hudforandringer, økt blodgjennomstrømming i området i hvile og kalksvinn i knoklene.
Syndromet er også kjent under andre navn som f.eks. Shoulder-hand syndrome, posttraumatisk osteoporose, regionalt smertesyndrom og Sudecks atrofi og oppstår vanligvis etter smertefulle traumatiske tilstander.

Problemet med refleks­dystrofi er, at ingen riktig vet, hvorfor noen pasienter utvikler refleks dystrofi og andre ikke. Imidlertid kan man konstantere at refleksdystrofi vanligvis er utløst av et egentlig traume. Det være seg et brudd i et ben eller operasjon av skoliose-rygg etc..

http://www.patientforsikringen.dk/public/dokumenter/praksissamling/4_GENERELT/4_Indhold/4_1_tekst.htm#_Toc124232209


Første gang jeg fikk en diagnose fikk jeg høre navnet komplekst regionalt smertesyndrom. Både dette navnet og Refleks Dystrofi ser ut til å være de meste brukte blant leger, forskere og andre fagfolk. Ellers er det mange navn ute å går, i følge legen min kan de tellers på mer enn to hender. Kjært(!) barn har visst mange navn...


Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) kategoriseres i type I og type II. The Concensus Conference of the International Association for Study of Pain definerer type I som et posttraumatisk syndrom med spontan smerte som ikke er relatert til en enkelt nerve og hvor det er et misforhold med den egentlige hendelse. Type II er et smertesyndrom som kan starte etter en nerveskade, men ikke er avgrenset av den skadede nerve (3). Tilstanden rammer vanligvis armene eller leggene, men kan ramme andre deler av kroppen (4). CRPS type I erstatter den gamle termen refleks sympatikus dystrofi (RSD).

http://www.relis.no/default.aspx?tabid=175&newsType=ArticleView&articleId=370

mer kommer...

No comments: